NOVOSTI – kako projekt napreduje

VODITELJ STAMBENE ZAJEDNICE   

S ponosom vam predstavljamo našeg dragog kolegu i korisnika koji služi kao voditelj stambene zajednice u sklopu projekta TREBAM SUSTAV. Pa da ga predstavimo: Slavko Vukašinec, dolazi iz Zagreba. U zatvoru je proveo 28 godina. Burni početni boravak u zatvoru pretvorio se u pravi rehabilitacijski program gdje se Slavko susreo s osobama koje su mu poslužile i bile na poticaj da zakorači u svijet promjene svog stanja i karaktera. Mijenjajući pogled na svijet tako je stekao povjerenje osoblja zatvora i autoritet među cimerima s kojima je boravio u zatvoru. Trenutno motivira i druge bivše zatvorenike na promjenu pričajući svoje životno iskustvo te vodi brigu o korisnicima stambene zajednice i njihovim potrebama uz pomoć i mentorstvo kolega. 

PROMIJENILI SMO ADRESU - NOVA STAMBENA ZAJEDNICA 

Vrijeme pandemije nas je možda sve zateklo, ali za korisnike projekta TREBAM SUSTAV nije bilo nimalo monotono. Udruga STIJENA RESOC preselila je stambenu zajednicu na novu adresu. Kuća se nalazi u pod sljemenskoj zoni okružena prirodom i potočićem. Nedaleko se nalazi park prirode Medvednica i idealno je mjesto za korisnike stambene zajednice. Kuća se sastoji od tri kata te njen kapacitet broji do 10 mjesta. Stambenu zajednicu smo opremili pomoću financijskih sredstava od projekta koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Svi korisnici su sudjelovali u opremanju, sklapanju namještaja i čišćenju stambene zajednice. S otvorenjem smo pričekali da mjere predostrožnosti popuste te smo zajedno s korisnicima proslavili useljenje i novi početak na novoj adresi. Posebno nas veseli veliki dnevni boravak koji će uskoro biti ispunjen održavanjem raznih radionica i grupnih sastanaka. Voditelj stambene zajednice je jedan od korisnika. O ulozi voditelja stambene zajednice kao i o samom voditelju uskoro stiže više informacija u zasebnom postu. 

Završen 1.krug radionica profesionalne orijentacije

Još jedna radosna vijest. Iza nas je završen 1. krug radionica profesionalne orijentacije koju su održali draga suradnica psihologinja Eva Jurković i dragi volonter psiholog Tomislav Rončević s korisnicima 1. grupe. Psiholozi su proveli testiranje radne sposobnosti i vještina, te savjetovanje svakog korisnika u klubu za zapošljavanje u skladu s pokazanim rezultatima testiranja. Dio grupnih okupljanja bio je obogaćen i večerom te od srca pohvaljujemo  suprugu korisnika Vedrana Vincelja  koja je pripremila zdravu i ukusnu večeru, bolju polovicu našeg volontera pshiologa Tomislava za sjajne kolače te našeg Zorana za najbolju tuna salatu. Obje večere bile su na veliko zadovoljstvo svih prisutnih te su pridonjele koheziji grupe. Može opet? Može. Uskoro...

Završen 1.krug radionica - Ekonomsko savjetovanje i Informatičko opismenjavanje 

S veseljem javljamo kako je uspješno završen prvi krug radionica - "Ekonomsko savjetovanje za upravljanje osobnim financijama" koje je vodila draga suradnica Dubravka Jedut Roca i "Informatičko opismenjavanje" pod vodstvom dragog suradnika i studenta Petra Prenca. Obje radionice su bile poučne i korisne za polaznike programa. Gđa. Jedut Roca je temu upravljanje osobnim financijama sveobuhvatno razradila kako bi korisnici mogli osvijestiti i važnost upravljanja svakim aspektom vlastitog života - psihički, fizički, egzistencijalni i duhovni aspekt s naglaskom na upravljanje vlastitim resursima. Petar je s korisnicima prošao osnove informatike kako bi korisnici poznavali građu kompjutera i savladali osnove informatike. Radionice su se održavale srijedom i subotom, jedna iza druge, počevši 18.12.2019. te je prvi krug radionica službeno bio završen 25.01.2020. godine. Drugi krug radionica planiramo započeti u proljeće. 

2. sastanak šireg tima i druženje s korisnicima

Dana 29.11.2019. održali smo drugi sastanak projektnog tima u sklopu projekta TREBAM SUSTAV. Na sastanku su bili prisutni partneri iz Socijalno uslužne zadruge Martinov plašt Ivana Leško i Veselko Musa, vanjski suradnici psihologinja Eva jurković , volonter psiholog Tomislav Rončević, administratorica i referentna točka projekta Laura Khera te voditelj projekta TREBAM SUSTAV Zoran Jelić. Okupljeni su razradili detaljan plan rada, postavili su datume i pripremili sadržaj radionica koje će psiholozi u narednom periodu održavati s korisnicima. Jedan od glavnih sadržaja biti će psihološko testiranje korisnika u svrhu prikupljanja podataka o njihovim poslovnim interesima, vještinama i kompetencijama. Nakon sastanka tima, pridružili su nam se i sami korisnici programa kako bi se uz zakusku i u prijateljskom ambijentu bolje upoznali s psiholozima i stekli povjerenje radno grupne atmosfere.

 

Kreiran je logo projekta TREBAM SUSTAV

Evo, došao je i taj dan, dobili smo logo projekta. Radi se o grafičkom rješenju koje opisuje naš rad i naše ciljeve. Logo simbolizira uredno složena i strukturirana slova u „sustav“, slova su odvojena pregradama koje simboliziraju rešetke s obzirom da se bavimo ciljanom skupinom zatvorenika ali je bitno za naglasiti da su one iznutra, a ne izvana jer je ideja da se korisnici osjećaju slobodno i nesputano i da imaju mogućnost razvijanja u svim smjerovima. Mi smo jako zadovoljni grafičkim rješenjem, a nadamo se da se i Vama sviđa!


PRVI SASTANAK PROJEKTNOG TIMA

Dana 20.09.2019. održali smo prvi sastanak projektnog tima u sklopu projekta TREBAM SUSTAV. Na sastanku su bili prisutni partneri iz Socijalno uslužne zadruge Martinov plašt Ivana Leško i Veselko Musa, vanjski suradnici psihologinja Eva Jurković i psihijatar dr.sc. Miroslav Bojić te administratorica i referentna točka projekta Laura Khera te voditelj projekta TREBAM SUSTAV Zoran Jelić. Nakon međusobnog upoznavanja i predstavljanja, voditelj projekta je predstavio svima prisutnima ciljeve, aktivnosti i očekivane rezultate projekta te je dogovoren načelni plan rada za period od idućih 18 mjeseci. Uz proaktivnu atmosferu, tim je dogovorio praktičnu suradnju i raspodijelio pojedinačne i odgovornosti po timovima do sljedećeg sastanka koji planiramo za drugu polovicu 10. mjeseca ili prvu polovicu 11. mjeseca.


RADIONICA U MARIJI BISTRICI

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva organizirala je radionicu podrške za osnaživanje korisnika u izradi kvalitetne dokumentacije od 25.-26. rujna, 2019. u Mariji Bistrici, hotelu BLUESUN KAJ. Udruga STIJENA RESOC zajedno s partnerima iz Zadruge Martinov plašt uputila se na navedenu radionicu kako bi bila detaljnije informirana o pisanju izvještaja u sklopu dobivenog EU projekta TREBAM SUSTAV. Radionica je bila iscrpna i sveobuhvatna te smo mogli postavljati pitanja o onome što nam nije bilo jasno. Radionicu su vodili zaposlenici Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a osigurani smještaj i hrana su bili super.


NABAVLJENA JE PRVA POŠILJKA ALATA

Kako je u projektu zamišljeno da se kroz rad Job centra između ostalih aktivnosti omogući korisnicima i edukacija iz korištenja alata, nabavili smo prve ručne alate za strolarske poslove i poslove uređenja interijera te za poslove uređenja okoliša. Ručni alati su profesionalna linija od firme Praktik za koju smo kao i sve ostalo što smo kupili dobili dodatni popust od veletrgovine Likos d.o.o.


NABAVLJEN JE SOFTVER OD MICROSOFTA

Udruga STIJENA RESOC, upotrijebila je pogodnost koju nudi program podrške Microsofta za organizacije civilnog društva. Naime, Microsoft preko regionalnog partnera, udruge Mašta iz Sarajeva (BIH), omogućuje organizacijama civilnog društva nabavu softvera po značajno povoljnijim uvjetima nego što su redovite tržišne cijene. Tako je naša Udruga izvršila narudžbu i osigurala 2 Windovs 10 i 3 Office paketa za potrebe novonabavljene informatičke opreme. Imali smo izazove s instalirtanjem s obzirom da se sve instalira online, ali danas je naša informatička oprema funkcionalna i koristi u službi provođenja projekta.


KUPLJENA JE INFORMATIČKA OPREMA!

Udruga STIJENA RESOC, dana 21.08.2019. nabavila je novu informatičku opremu od firme Mikronis koja je ključni zastuponik za HP računala u RH, a omogućen nam je i popust s obzirom na karakter onoga čime se bavimo. U sklopu projekta TREBAM SUSTAV, dio sredstava predodređen je za informatičku opremu koja je potrebna za izvođenje projekta tako da je sada naša Udruga „bogatija“ za dva HP nova printera, jedan HP prenosni laptop i dva HP stolna računala. Našu novu informatičku opremu koriste zaposleni na projektu te korisnici projekta i s veseljem smo je dočekali.

Javi nam se

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Izjava o odricanju od odgovornosti: „Stajališta izražena u ovoj publikaciji/programu/izlošku/videu/audio materijalu isključiva su odgovornost udruge STIJENA RESOC i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. “

Izradu internetske stranice sufinancirala Europska unija i iz fonda ESF www.strukturnifondovi.hr